Letné horúčavy a zimné mrazy: Ako sa starať o autobatériu počas celého roka

Každý vodič vie, že zima predstavuje pre autobatérie veľkú záťaž. Málokto si však uvedomuje, že aj letné horúčavy sú rizikom pre autobatériu.

Pri teplotách okolo 30 stupňov sa autobatéria vybíja približne dvakrát rýchlejšie ako pri ideálnej teplote okolo 20 stupňov. Najviac trpí batéria počas dlhodobého státia na horúčave, napríklad počas dovolenky pri mori, keď je auto odstavené na niekoľko týždňov. Ale aj u nás sa stretávame s tropickými dňami. Vysoké teploty spôsobujú nadmerné samovybíjanie, čo vedie k sulfatácii dosiek a následnej strate kapacity batérie.

Aby sme ochránili autobatériu, nemali by sme nechať auto dlhodobo nepoužívané na priamom slnku. Je dobré občas s autom vyraziť na dlhšiu trasu, ideálne okolo 50–60 km, aby sa batéria dostatočne nabila. Pri dlhšom státí je vhodné nájsť miesto, kde auto nie je vystavené priamemu slnečnému žiareniu počas celého dňa.

Veľké horúčavy urýchľujú samovybíjanie autobatérie, čo postupne znižuje aj jej kapacitu, a to sa najčastejšie prejaví až v zime, keď auto nenaštartuje. Odporúčame preto kontrolovať stav nabitia batérie nielen pred zimou, ale aj v lete, najmä počas extrémnych horúčav. V týchto dňoch máme často zapnuté klimatizácie a ďalšie komfortné systémy, ktoré fungujú aj pri nízkych otáčkach motora, čo môže autobatérii škodiť.

  • Viac ako 4 000 produktov skladom
  • Vysoko kvalitné produkty
  • Silná medzinárodná prítomnosť
  • Oficiálny vendor pre Amazon
  • Viac ako 80 predajných partnerov