Čo robiť, keď natankujete nesprávne palivo?

Ak zistíte, že ste omylom natankovali benzín namiesto nafty, okamžite prestaňte tankovať a hlavne nenaštartujte motor. Ak ste natankovali len malé množstvo benzínu, môžete situáciu zachrániť. Na čerpacích staniciach sa predávajú prípravky, ktoré zvyšujú mazivosť nafty. Nalejte tento prípravok podľa návodu do nádrže a doplňte naftou. Po prejdení ďalších 100 km opäť doplňte naftu, aby sa zmes zriedila.

Najbezpečnejším riešením je nechať nádrž vyprázdniť a prepláchnuť odborníkmi. Nesnažte sa sami vypúšťať palivo alebo vykonávať zložité úpravy, ktoré by mohli spôsobiť ďalšie problémy. Natankovali ste plnú nádrž benzínu do diesela?

Nezapínajte zapaľovanie ani nenaštartujte motor, aby sa palivové čerpadlo nespustilo a nevpustilo benzín do palivového systému. Dokonca ani neotvárajte dvere vodiča, pretože niektoré vozidlá aktivujú čerpadlo pri otvorení dverí. Kontaktujte odborný autoservis a nechajte nádrž prepláchnuť. Ak sa benzín dostane do palivového systému, vozidlo stratí výkon a motor sa vypne. V takom prípade je nutné navštíviť servis, kde vyčistia palivový systém a vymenia palivový filter. Natankovali ste naftu do benzínového motora?

Táto situácia je menej pravdepodobná vďaka užšiemu otvoru benzínovej nádrže, ale stále sa môže stať, najmä pri tankovaní z kanistra. Nafta môže spôsobiť vážnejšie poškodenie benzínového motora než opačne. Bude potrebné vymeniť olej, zapaľovacie sviečky, palivový filter a v najhoršom prípade aj katalyzátor alebo benzínovú pumpu. Pri preplňovaných motoroch s priamym vstrekovaním môže nafta upchať vstrekovače a palivové vedenie. Natankovali ste benzín s nižším alebo vyšším oktánovým číslom?

Oktánové číslo udáva odolnosť paliva proti samozápalu pri kompresii vo valci motora. Väčšina čerpacích staníc ponúka palivá s oktánovým číslom 95 a 98. Ak natankujete benzín s vyšším číslom, nič sa nestane. Pri natankovaní paliva s nižším číslom môže dôjsť k miernemu zníženiu výkonu a zvýšeniu spotreby paliva, ale auto nebude zásadne poškodené. Omylom ste natankovali etanol E85 alebo bionaftu B100?

Moderné autá sú zvyčajne prispôsobené na palivá s určitým podielom biosložky, ale benzín E85 (s 85 % biosložky) a bionafta B100 nie sú vhodné pre bežné motory. Etanol E85 môže spôsobiť opotrebenie ventilových sediel a koróziu, zatiaľ čo bionafta B100 môže u moderných naftových motorov spôsobiť problémy s kompatibilitou a dlhodobá prevádzka sa neodporúča.

  • Viac ako 4 000 produktov skladom
  • Vysoko kvalitné produkty
  • Silná medzinárodná prítomnosť
  • Oficiálny vendor pre Amazon
  • Viac ako 80 predajných partnerov